Onze eerst volgende concerten die uitgevoerd zouden worden op 1 november en 15 november kunnen vanwege de aangescherpte corona-maatregelen helaas geen doorgang vinden.

Op een later tijdstip gaan we dit concert natuurlijk alsnog uitvoeren. We spelen dan:

Wereldpremière

Jeroen Spitteler, ‘The Canticle of Brother Sun and Sister Moon’

Overige werken

Johan Wagenaar, Romantisch Intermezzo
– Een prachtig en toegankelijk vroeg-romantisch werk van deze onvolprezen en in zijn tijd gevierde componist.

Willem Pijper, 6 Adagio’s
– Deze muziek is geschreven voor gebruik tijdens ceremonies van de Vrijmetselaarsloge waar Pijper lid van was. Vanwege de Duitse inval in 1940 en het harde optreden van de Nazi’s tegen de vrijmetselaars, moest uitvoering en opname van dit werk uitgesteld worden tot na de oorlog. Pijper heeft dat zelf niet meer meegemaakt. Bij leven was Pijper onder andere docent compositie en instrumentatie aan het Amsterdams Conservatorium.

Gerard von Brucken Fock, Bretonsche suite
– Fock was een componist, pianist en kunstschilder die een groot deel van zijn leven in Amsterdam woonde en werkzaam was. Tijdens zijn leven trok hij ook door Europa, onder andere om voor het Leger des Heils zielen te werven met een draagbaar orgel. In zowel zijn schilderwerk als zijn muziek werd hij sterk geïnspireerd door de zee, wellicht ook omdat hij in Zeeland opgegroeid was. Onder tijdgenoten in binnen- en buitenland werd hij geprezen en gelauwerd als Neerlands geniaalste componist, hoewel zijn naam nooit in de bovengenoemde cartouches van het Concertgebouw terecht is gekomen.

Carlo Huffener, ‘Hete Zomer Serenade’
Zoals de titel van het stuk al doet vermoeden, is een eerste concept ontstaan tijdens de zeer warme dagen van juli en augustus 2019. De loomheid van die dagen komt tot uiting in het adagio dat ingeklemd is tussen de opgewektere delen aan het begin en het einde van het stuk.

‘The Canticle of Brother Sun and Sister Moon’ is geïnspireerd op een hymne uit de twaalfde eeuw. Een lied dat Franciscus van Assisi schreef tegen het einde van zijn leven: het Zonnelied of het Lied van de Schepping, zoals het ook genoemd wordt. De zon, de maan, de sterren, de wind de vier elementen worden liefdevol aangesproken (‘broeder en zuster’) en gevraagd te zingen voor God en Hem te prijzen (‘Laudato sie, mi Signore’). Hetzelfde vraagt hij de aarde, de planten, de dieren en ook de mensen die liefhebben en vergeven en de mensen die lijden en die verdrukking doorstaan.

Zelfs de menselijke dood roept hij op. Een bonte en onthutsende verzameling. Zoals Jeroen Spitteler het verwoordt: “Het fascineert me en het verwart me tegelijkertijd. Wandelend op de hellingen van de Subasio, de berg die boven Assisi uittorent, vond ik de eerste klanken voor dit stuk. Later die middag vond ik de weg naar het zonnelied. In het dal voor Assisi zag ik het bronzen beeldje van Franciscus op de plek waar hij ooit zat voor het door hem gerepareerde klooster van San Damiano. Op dat moment was hij lichamelijk heel zwak en leed onder zware psychische druk. Hij werd met bezorgdheid omringd en terwijl iedereen dacht dat hij het niet lang meer zou maken, componeerde hij het Zonnelied”.

Concert

9 november 2019

Muziek van o.a. ‘Le Groupe des six’
werken van Tailleferre, Honegger, Durey, Poulenc en Chopin.

Gulian van Nierop, dirigent
Annemiek van der Heijden, piano

Wanneer: 14:30 uur, zaterdag 9 november 2019
Waar: De Uilenburgersjoel
Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam
Kaarten: €15,00 (tot 18 jaar gratis)

Het Plantage Kamerorkest speelt o.a. muziek van ‘le Groupe des Six’

Het Plantage Kamerorkest is vijf jaar geleden onder de naam ‘En Blanc et Noir’ opgericht om bijzondere muziekstukken – die oorspronkelijk bedoeld zijn voor grotere of juist kleinere bezettingen – speelbaar te maken voor een amateurgezelschap en ze te bewerken voor de instrumenten die voorhanden zijn.
Ons orkest is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid. Daardoor is het nu ook mogelijk stukken te spelen in de oorspronkelijke bezetting, nog altijd met de gedachte bijzondere en vaak minder uitgevoerde werken te laten horen.